grunberg_tessaIn 2012 schreef Arnon Grunberg zijn nieuwste roman De man zonder ziekte. Samarendra, de man zonder ziekte, heeft alles goed voor elkaar. Hij breekt door als architect, heeft de liefde van zijn leven ontmoet en de toekomst straalt hem tegemoet. ‘In tegenstelling tot zijn jongere zusje is hij gezond. Hij heeft geen handicap, geen fysieke en mentale problemen, boven alles is hij gezond.‘ Dit grote voordeel, zal verder in het boek echter een groot nadeel blijken te zijn als hij onder de naam ‘de man zonder ziekte’ voor spion aangezien wordt.

Zijn drang om te scheppen, om met zijn architectonische ontwerpen de mensheid te dienen brengt hem naar Bagdad. Zijn ontwerp voor een operagebouw heeft gewonnen in een wedstrijd. Ternauwernood kan hij uiteindelijk met hulp van de Zwitserse ambassade ontsnappen uit Bagdad.

Zijn les heeft hij echter niet geleerd. Tegen alle goedbedoelde adviezen van vrienden en familie in, reist hij enkele jaren later met zijn compagnon af naar Dubai om daar een bibliotheek te ontwerpen. Een geheim project: een bunker onder de bibliotheek, blijkt hem opnieuw in een duistere wereld te brengen. Samarendra heeft zich dit keer echt diep in de nesten gewerkt en of hij daar nog uit zal komen…

Aan de ene kant voel je de sympathie voor de hoofdpersoon, maar krijg je ook steeds het gevoel dat het allemaal zijn eigen schuld is. “Zie je het dan niet, je wordt erin geluisd…” je zou willen waarschuwen, maar luisteren doet hij toch niet. Dit meeslepende verhaal is zeer de moeite waard om te lezen.

Tags: , , ,