Vaak kies je een boek, omdat je erover gehoord hebt of dat je al andere boeken van dezelfde schrijver gelezen hebt. Toch bepaalt de inhoud niet altijd je keus. Let maar eens op als je in een boekwinkel of bibliotheek rondloopt. Als je nog niet precies weet welk boek je gaat nemen, dan is de eerste indruk heel belangrijk.

Wat bepaalt die eerste indruk? Inderdaad, dat is de boekcover. Minstens zo belangrijk bij de uitgave van een boek, is dus een goede cover. Sommige schrijvers zijn creatief en maken zelf een mooie buitenkant. Dit zien we vooral veel bij boeken die niet door een uitgeverij uitgegeven worden, maar die op internet gepubliceerd worden. Hier gaan de schrijvers nog weleens de mist in.

5310154-18-verticale-visite-kaartje-ontwerpen-in-vector-formatEen goede uitgever laat de covers ontwerpen door een ontwerper of vormgever. Een vormgever is gespecialiseerd in het omzetten van inhoud en verwachting naar een sprekend beeld. Met een goed ontwerp verleidt het boek de koper of lezer. Het nodigt uit om het boek op te pakken en de achterkant te lezen…want klopt de inhoud van het verhaal met de verwachting die gewekt werd door die mooie voorkant?

Tags: , , ,