lg_1158De Nederlandse literatuur kent veel geweldige schrijvers, maar één van de grootsten is toch wel Harry Mulisch. Het mag daarom vast geen verrassing zijn, dat juist aan deze schrijver na zijn dood (in 2010) een festival is opgedragen: Het Harry Mulisch Festival. Van 30 oktober tot en met 2 november wordt het voor de tweede maal georganiseerd waarbij dit jaar Mulisch’ meesterwerk De Ontdekking van de Hemel centraal staat.

Het meerdaagse festival biedt een kijkje in het leven van de schrijver. Luister naar  persoonlijke verhalen van zijn dochters en anderen uit zijn naaste omgeving, ga op de foto alsof je zelf Harry Mulisch bent en kijk naar de sterren vanuit zijn werkkamer. Ook zijn er interessante lezingen over thema’s die een grote rol spelen in Mulisch’ werk, zoals de dood, De zaak 40/61 en de Italiaanse kunstenaar Piranesi.

De Ontdekking van de Hemel op de planken

De glansrol is echter weggelegd voor De Ontdekking van de Hemel – het magnum opus van Harry Mulisch dat al eerder verfilmd werd en waar nu ook een toneelstuk van gemaakt is. In deze voorstelling, met hoofdrollen voor Waldemar Torenstra, Sieger Sloot en Genio de Groot, volg je natuurlijk het bekende verhaal over Ada, Max, Onno en Quinten, maar blijkt er ook nog een verrassende rol weggelegd voor het personage Mulisch.

Tijdens het festival wordt het toneelstuk iedere avond opgevoerd in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

Waar en wanneer

Het Harry Mulisch Festival wordt gehouden in het huis van Harry Mulisch aan de Leidsekade 103 in Amsterdam. Op donderdag 30 oktober en vrijdag 32 oktober vinden de activiteiten ’s avonds plaats en in het weekend (1 en 2 november) de gehele dag.

Tags: , ,