lezend-kind-300x300Je kunt het ermee eens zijn, of niet. Maar, zo zeggen wetenschappers: literatuur maakt je slimmer. Onderzoekers van de universiteit in Toronto vonden uit dat het met regelmaat lezen van literaire fictie je niet alleen slim doet overkomen, maar je ook daadwerkelijk intelligenter maakt. Deze onderzoekers bewezen dat het lezen van literatuur de persoon een stuk creatiever maakt en bovendien ook rationeler, dan mensen die zich enkel wagen aan non-fictie. De studie genaamd ‘Opening of the Closed Mind’ bracht interessante weetjes met zich mee: mensen die literaire fictie lezen, schijnen minder onzeker te zijn dan andere lezers. Je kunt de resultaten van de studie zelf lezen door ze te downloaden.

“Exposure to literature may offer a way for people to become more likely to open their minds.”

Onderzoek naar literaire slimheid

Er wordt vaker onderzoek gedaan rondom literaire slimheid. Artikelen met weetjes en feiten over lezen prikkelen de zintuigen en motiveren misschien zelfs om zelf ook literatuur te gaan lezen. En wanneer men bewijs wil voor een specifiek beweren, dan is het nodig om de twijfels te onderwerpen aan verschillende, onafhankelijke onderzoeken. En die worden gedaan. Zo werd ook in Oxford in naam van het Magdalen College onderzocht of lezen daadwerkelijk slimmer maakt. Hoog professor neurowetenschappen Susan Greenfield zegt onder andere:

“lezen is een training voor het brein en doet ons onszelf laten verliezen in een boek. We volgen meer dan alleen het verhaal: we bedenken mee wat er gebeurt en onze hersens doen actief mee.”

Minder stress, gezonder leven

Ook niet geheel onbelangrijk: meer lezen zou zorgen voor minder stress en bovendien voor een gezonder leven. Wie iedere dag eventjes in een boek duikt, zal al snel merken dat het lichaam én de geest zich gemakkelijker en sneller kunnen ontspannen. Even wegkruipen in een andere wereld: daar is niks mis mee, aldus menig professional, liefhebber en onderzoeker. Wij weten het in ieder geval zeker: met een goed boek kom je een heel eind.

Tags: , ,