Ook de allerkleinste brabbelaars kunnen lezen. Oké, dat is natuurlijk niet helemaal waar. Maar ouders kunnen dat wel. Stimuleren tot lezen of voorgelezen worden zou heel belangrijk zijn voor de ontwikkeling van het kleine kindje. Maar soms en zelfs vaak komt het voor dat ouders geen tijd of misschien geen zin hebben, hun kleine voor te lezen. Vooral wanneer deze nog in een vroeg stadium zit – en dus erg jong is – kan het weinig motiverend zijn een verhaal voor te lezen. Maar, lezen met je baby is werkelijk meer dan de moeite waard, aldus BoekStart. Want zij stimuleren het lezen met de kleine baby.

Wanneer en hoe

Oké, je bent overtuigd van het lezen (of voorlezen) met je baby, maar nu weet je nog niet hoe en wanneer. Want is het nu fijner voor jou en jouw kindje om de dag te beginnen met een boekje, of beter om hem ermee af te sluiten? Het kan lastig zijn de tijd te vinden en wanneer je er dan eenmaal voor zit, kan het moeilijk zijn om even aan te voelen hoe je jouw baby nu daadwerkelijk voorlezen kunt. Gelukkig kun je daarmee een handje worden geholpen. Voorleestips vertellen onder andere over de tonatie, boekjes die aandacht vasthouden (zoals kraakboekjes en boekjes met ‘voelbare’ plaatjes) en boekjes die niet teveel van het kindje vragen. Eén plaatje per pagina is genoeg: de kleine moet het allemaal nog ontdekken. En wie weet is hij of zij over 10 jaar wel een fanatiek lezer van de bovenste plank.

“Kies een boekje dat past bij de leeftijd van je kind. Een stoffenboekje voor een baby, een kartonnen versie voor een iets ouder kindje en voor een nog ouder kindje kan je al een echt verhaaltje kiezen met meer tekst en meer plaatjes.”

Tags: , ,